НАЦІОНАЛЬНА АСОЦІАЦІЯ АДВОКАТІВ УКРАЇНИ
 РАДА АДВОКАТІВ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Рівне

Звіт представника Рівненської області в РАУ про участь в засіданні 14.02.2019

Звіт представника Рівненської області в Раді адвокатів України Лазарчук Г.В. за результатами засідання РАУ 14.02.2019 року.

14.02.2019 року відбулося чергове засідання Ради адвокатів України, у якому вперше взяв участь новообраний представник від адвокатів Рівненської області – Лазарчук Г.В.

Згідно з порядком денним засідання РАУ було розглянуто 19 питань.

Перші 3 питання стосувались організації та проведення З’їзду адвокатів України 2019 року, а саме були розглянуті результати проведення конференцій адвокатів регіонів, затверджено Положення про порядок реєстрації делегатів З’їзду,  доведена інформація щодо сплати щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.

Наступні 2 питання стосувались діяльності органів адвокатського самоврядування Тернопільської та Харківської областей.

В подальшому відбувся розгляд листів направлених до РАУ.

- За зверненням Голови ВКДКА Дроздова О.М.  внесено доповнення до Положення про порядок прийняття та розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, регламенту ВКДКА, Регламенту КДКА регіону та регламенту РАР, яке стосується можливості зупинення дії рішення КДКА регіону у випадку його оскарження до ВКДКА за заявою особи. Рішення прийнято.

- Був розглянутий лист ГСУ НП України щодо перегляду рішення РАУ «Про встановлення плати за організаційно-технічне забезпечення розгляду заяв до КДКА регіону та ВКДКА» в частині звільнення органів Національної поліції України, Прокуратури, ДБР та НАБУ від сплати коштів за подання скарг на адвокатів. За результатами розгляду –  у перегляді рішення відмовлено! (На даний час в судах знаходиться 3 провадження стосовно оскарження представниками ГПУ та НАБУ відповідного рішення РАУ в частині встановлення для зазначених органів плати за подання скарги на дії адвоката)

- Розглянутий лист представника НПУ з проханням опрацювати проект Методичних рекомендацій щодо порядку розгляду адвокатських запитів. Рішення прийнято, створено робочу групу з питань опрацювання даного проекту.

- При розгляді звернення щодо доступу до правосуддя осіб із вадами зору рішення РАУ прийнято. Створено робочу групу яка розробить практичні рекомендації для адвокатів, семінари, тренінги.

- Розглянуто звернення від Кіровоградської області та рішення конференції адвокатів Хмельницької області щодо Концепції PEER REVIEW, яка зайшла до системи БВПД завдяки створенням комісії з експертно-правового аналізу якості у БПД. За результатами обговорення прийнято рішення щодо створення робочої групи з метою формулювання резолюції з цього питання. Представника адвокатів від Рівненської області було включено до складу робочої групи.

Затверджена в подальшому  РАУ та З’їздом адвокатів України 2019 року відповідна резолюція стосується недопущення порушення прав та гарантій адвокатів та їх клієнтів з боку системи БПД, які відбуваються під час неавтоматизованого, непрозорого розподілення доручень серед адвокатів, несвоєчасно виплачених грошових коштів за виконану роботу адвокату, надання доступу до матеріалів адвокатського досьє стороннім особам (майбутній комісії експертно-правового аналізу), дублювання комісії з оцінювання якості та повноти та своєчасності надання адвокатами БПД комісією експертно-правового аналізу, використання символіки НААУ без її відома та домовленостей з Координаційним центром БПД, що вводить в оману адвокатів.

- Серед інших питань важливими також є створення робочої групи стосовно розробки резолюції з питань оподаткування адвокатської діяльності та соціальних гарантій адвокатів. В резолюції зазначено звернення до ВРУ з проханням впорядкування питань оподаткування адвокатів шляхом прийняття змін до діючого Податкового кодексу України та прийняття змін стосовно соціальних гарантій та пільг адвокатів до діючих законодавчих актів. Резолюція затверджена РАУ та З’їздом адвокатів України 2019 року.

- Була створена робоча група для формулювання резолюції стосовно законопроекту 9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» із закликами повернення даного законопроекту на доопрацювання суб’єкту подання. Резолюція затверджена РАУ та З’їздом адвокатів України 2019 року.

- За зверненням адвокатів Одеської області була створена робоча група, до якої включено члена РАУ, представника адвокатів Рівненської області, стосовно внесення змін до ст. 12   Правил адвокатської етики.  Зазначені зміні стосуються впровадження в даній статті понять чесності та добропорядної репутації адвоката. Резолюція затверджена РАУ та З’їздом адвокатів України 2019 року.