НАЦІОНАЛЬНА АСОЦІАЦІЯ АДВОКАТІВ УКРАЇНИ
 РАДА АДВОКАТІВ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Рівне

Звіт представника Рівненської області в РАУ за результатами засідання РАУ 26-27.06.2019 року

Звіт представника Рівненської області в Раді адвокатів України Лазарчук Г.В. за результатами засідання РАУ 26-27.06.2019 року.

26-27.06.2019 року відбулося чергове засідання Ради адвокатів України за участі представника від адвокатів Рівненської області – Лазарчук Г.В.

Згідно з порядком денним засідання РАУ було розглянуто 11 питань з 18 підпунктами.

Перші 2 питання стосувались питання діяльності НААУ та ведення Єдиного реєстру адвокатів України.

Питання 3 стосувалось ухвали ВС від 29 травня 2019 року щодо можливості посвідчення відповідності копій ордерів адвокатом самостійно. Розглянувши зазначене питання РАУ дійшла висновку, щодо необхідності роз’яснень та звернення, яке буде адресовано Державній судовій адміністрації України для подальшого доведення до всіх судів України, з метою недопущення звуження прав адвокатів, оскільки адвокат має право посвідчувати відповідність копії ордеру самостійно. 

 

В подальшому відбувся розгляд звернень про надання роз’яснень, направлених до РАУ. 

- За зверненням з проханням надати інформацію про орієнтовний розмір адвокатського гонорару за представлення інтересів державного органу в судах різних інстанцій станом на 01 січня 2010 року, РАУ вирішила провести опитування адвокатів на місцях з метою встановлення орієнтовної середньої вартості таких послуг. Після отримання такої інформації буде сформований та направлений лист до Міністерства фінансів України з приблизними орієнтовними розмірами адвокатського гонорару за представлення інтересів державного органу в судах різних інстанцій з урахуванням того, що РАУ не може вказати мінімальні та максимальні суми адвокатського гонорару, однак вона рекомендує державним органам закласти у бюджет державних органів відповідний розмір видатків на такі послуги, оскільки ймовірно державні органи зможуть віднайти адвоката, гонорар якого б відповідав видаткам таких органів, закладених і їх бюджетах. РАУ ще раз наголошує на тому, що відносини адвоката та клієнта є договірними, однак з початком процесу державних закупівель на представлення інтересів державного органу цей процес є невідворотній.  Рішення прийнято.

 

-  За зверненням щодо застосування форми  ордеру про надання правової допомоги прийнято рішення про надання роз’яснення. Основні тези: 

- адвокат вправі роздруковувати ордер з особистого кабінету адвоката як в кольоровому та в чорно-білому варіанті, що не є порушенням; 

- суди, органи та установи до яких подається ордер не мають право відмовляти адвокату здійснювати представництво клієнта на підставі того, що бланк ордеру поданий (роздрукований) не у кольоровому варіанті;

- якщо ордер адвокатом заповнюється у письмовому варіанті зазначення обмеження повноважень, якщо такі передбачені договором, є обов’язковим. Якщо ордер генерується через особистий кабінет адвоката на офіційному веб-сайті – такі дані вказуються адвокатом та генеруються автоматично.

 

- За результатами розгляду листів Голови Ради Київської області та Голови Ради Одеської області щодо перегляду статусу ВША, та порядку підвищення кваліфікації адвокатами прийнято рішення про відповідні роз’яснення та внесення змін до Порядку підвищення кваліфікації адвокатів. Основні тези:

- Оновленим Порядком підвищення кваліфікації адвокатів України  ніхто не запроваджував обов’язкові платні заходи з підвищення кваліфікації.

- ВША не приймає жодних рішень з підвищення кваліфікації, а є лише освітньою платформою, яка  підпорядкується НААУ.

- Всі заходи з підвищення кваліфікації наявні на сайті НААУ.

- Регіональні Ради адвокатів вправі самостійно проводити заходи з підвищення кваліфікації, як безоплатні так ї платні на власний розсуд з обов’язковою сертифікацією заходу. 

- Плата за сертифікацію заходу з підвищення кваліфікації передбачена лише для сторонніх операторів, до яких Ради адвокатів регіону не відносяться. 

- При розгляді звернення щодо вжиття заходів щодо усунення порушення прав та гарантій Голови ВКДКА, заступників та членів, надання правової оцінки діям осіб щодо закликів до вбивства останніх прийнято рішення про звернення до відповідних правоохоронних органів, а саме Генеральної прокуратури України. 

Під час обговорення зазначеного питання членам РАУ було доведено, що віднедавна в мережі Фейсбук та інших інтернет-мережах проводиться «сканування» сторінок адвокатів з метою уникнення та виявлення можливих порушень правил адвокатської етики. Метою такого рішення є саме превентивні міри, однак у разі виявлення таким чином порушення правил адвокатської етики Радам адвокатів регіону рекомендовано звертатися до КДКА з метою притягнення таких адвокатів до дисциплінарної відповідальності.  

 

Розглянуто звернення Голови ВКДКА щодо внесення змін та доповнень до :

- Регламенту ВКДКА

- Регламенту КДКА регіону

- Положення про порядок прийняття та розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність

- Порядку допуску до складання кваліфікаційного іспиту. 

Рішення прийнято.

 

- За результатами розгляду звернення адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу у Волинській області про систематичне порушення їх прав, невиплату гонорару за виконану роботу прийнято рішення про повторне звернення до правоохоронних органів та про звернення до суду з типовою (вже розробленою) позовною заявою про порушення прав адвокатів. Рішення прийнято.

 

- За розглядом звернення про порушення прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, було з’ясовано, що деякими судами порушуються права адвокатів шляхом ненадання та відсутності належних робочих місць адвокатів в залах судових засідань. (Стосується справи за участі 27 обвинувачених та 54 адвокатів). Оскільки облаштування залів судових засідань, їх фінансування є завданням Державної судової адміністрації України – прийнято рішення про звернення з проханням дотримання прав та гарантій адвокатської діяльності шляхом забезпечення адвокаті належним місцем в судовому засідання для надання належної допомоги клієнту. Зазначене рішення стане у нагоді адвокатам у випадку змушення їх працювати «на колінах» в судових засіданнях. Рішення буде направлено до всіх судів для ознайомлення. 

 

- За зверненням адвоката про створення третейського суду на базі НААУ було прийнято рішення у відмові в задоволенні такого звернення з підстав того, що НААУ не є суб’єктом створення третейського суду відповідно до законодавства України. 

- Під час розгляду листа Голови Ради прокурорів України про ініціювання питання про дисциплінарну відповідальність адвоката з підстав порушення правил адвокатської етики – у задоволення прохання відмовлено.

Суть звернення: адвокат під час здійснення адвокатської діяльності та захисту клієнта в суді чинив тиск на прокурора, з цих підстав прокуратура звернулась до РАУ про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності. До КДКА регіону прокуратура не звернулась за браком коштів. Останнім роз’яснення порядок звернення про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності – до регіональної КДКА після сплати коштів за прийняття відповідно заяви. 

 

- Презентовано інноваційну платформу надання юридичних послуг Е-АДВОКАТ та юридичного порталу Ratio Decidendi. На даній платформі існують пакети для адвокатів, прокурорів, суддів, експертів, нотаріусів. Є можливість підбору правових позицій, наукових висновків та законодавства з питань, що цікавлять. Існує можливість замовлення висновку спеціаліста та наукового висновку з правових питань, які виконують члени науково-консультативної Ради при ВС. 

 

Інші  питання, що потребують додаткового вивчення були відкладені, а саме:

Питання введення аудіо та відео фіксації процедури складання кваліфікаційного іспиту для отримання права на заняття адвокатською діяльністю

- Дослідження питання щодо гонорару успіху адвоката

- дослідження ситуації стосовно відсторонення адвоката Целовальниченко від практики в ЄСПЧ

- Питання проведення конференції адвокатів Дніпропетровської області

- Напрацювання Методичних рекомендацій щодо надання правової допомоги особам з вадами зору

- Питання про внесення змін до Положення про Комітет захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності.