НАЦІОНАЛЬНА АСОЦІАЦІЯ АДВОКАТІВ УКРАЇНИ
 РАДА АДВОКАТІВ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Рівне

Звіт представника Рівненської області в РАУ за результатами засідання РАУ 20-21.09.2019 року

Звіт представника Рівненської області в Раді адвокатів України Лазарчук Г.В. за результатами засідання РАУ 20-21.09.2019 року

20-21.09.2019 року відбулося чергове засідання Ради адвокатів України за участі представника від адвокатів Рівненської області – Лазарчук Г.В.

Згідно з порядком денним засідання РАУ було розглянуто 9 питань з 23 підпунктами.

 Перші 2 питання стосувались питання діяльності НААУ та ведення Єдиного реєстру адвокатів України, сплаті щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування. На даний час існує заборгованість близько 50% щорічних внесків на забезпечення адвокатського самоврядування. 

 Питання 3 стосувалось розгляду листа судді-доповідача Конституційного Суду України з проханням висловити позицію щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України (скасування адвокатської монополії) вимогам статей 157, 158 КУ.  Під час розгляду цього питання надійшов лист від ВРУ з пропозицією щодо проведення робочої зустрічі стосовно законопроекту №1013. При цьому РАУ вкотре наголошує на незаконності скасування «адвокатської монополії», якої до речі не має і зараз (малозначні справи, консультації, БПД), оскільки таке скасування знівелює право осіб на надання їм професійної правничої допомоги, гарантованої конституцією!

 В подальшому відбувся розгляд звернень про надання роз’яснень направлених до РАУ. 

- За зверненням з проханням надати роз’яснення щодо поняття «початок стажування» та чи вправі РАР приймати рішення про направлення на стажування у випадку дійсності свідоцтва про складання кваліфікаційного іспиту на момент звернення особи, яка має намір пройти стажування, до РАР. Запитувачу роз’яснено, що «початком стажування» є день прийняття рішення РАР про направлення на стажування +3 дні на отримання направлення на стажування керівником або стажистом. Однак у випадку дійсності свідоцтва про складання кваліфікаційного іспиту на момент звернення (а не на момент початку стажування) особи, яка має намір пройти стажування, враховуючи принципи верховенства прав людини, закріплені в чинному законодавстві поняття строків, на момент прийняття рішення РАР про направлення на стажування свідоцтво про складання кваліфікаційного іспиту, яке було чинним, на момент звернення до РАР, слід вважати таким, що є дійсним

 -  За зверненням Державної аудиторської служби України щодо чіткого формулювання адвокатських запитів з метою недопущення порушення прав адвокатів на адвокатський запит досліджено питання щодо надання на адвокатський запит документів, які в подальшому є складовою частиною кримінального провадження. У відповідь на звернення зазначено, що на адвокатський запит необхідно надавати всі документи та вказувати всю інформацію, яка наявна у суб’єкта, яка створена та є власністю такого суб’єкта, не зважаючи на те, що такі документи покладені в основу кримінального провадження. Таке надання інформації, документів на адвокатський запит не можна вважати розголошенням таємниці досудового розслідування. Як що ж запитуваний документ створений за дорученням органу досудового розслідування, то він є й власністю органу досудового розслідування. В такому випадку надавати інформацію, документи не можливо. 

- За результатами розгляду листа Голови Ради Харківської області щодо внесення змін до Положення про організацію та порядок проходження стажування для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю роз’яснено, що для помічників адвокатів (до 01.06.2018 року), які подали заяви про отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю без проходження стажування, необхідним документом для подачі є також сертифікат про проходження курсу-інструктажу введення в професію помічника адвоката.

- При розгляді звернення щодо вдосконалення програми генерування ордерів у разі залучення адвокатським об’єднанням адвоката  на договірних засадах роз’яснено, що таким адвокат може самостійно згенерувати ордер, або ж адвокатське об’єднання може згенерувати свій ордер та від руки вписати адвоката, який не є учасником такого об’єднання та інформація про якого не відображається в особистому кабінеті об’єднання 

- У розгляді скарги судді Шостого апеляційного адміністративного суду про порушення правил адвокатської етики адвокатом відмовлено та розяснено процедуру звернення з такими скаргами. 

- Надано роз’яснено адвокату, щодо заповнення обов’язкових реквізитів ордеру. Наголошено на тому, що зразок ордеру затверджений РАУ, всі поля та всі графи ордеру повинні бути заповнені. У випадку відсутності посвідчення адвоката рекомендовано звернутись до РАР за його отриманням.

- За зверненням Голови Луцького міськрайонного суду Волинської області про звільнення суду від сплати внеску на організаційно-технічне забезпечення розгляду скарг на поведінку адвоката, яка може бути підставою притягнення його до дисциплінарної відповідальності, подані документи розглянуті та об’єднанні з поданням Голови Ради адвокатів Волинської області про захист прав та гарантій адвоката. Розгляд перенесено на наступне засідання. 

- Запропонований порядок контролю за діяльністю КДКА регіонів, який буде здійснювати ВКДКА – відкладено до загального обговорення в регіонах.

 - За зверненням Голови Тернопільської Ради адвокатів щодо внесення доповнень до ЄРАУ – відмовлено. Запропоновані зміни стосувались відображення інформації в ЄРАУ про дату складання присяги адвоката та дату зміни організаційно-правової форми адвокатської діяльності, яка необхідна податковим органам для взяття на облік відповідних адвокатів. Однак запропоновані зміни ідуть в розріз захисту прав та гарантій адвокатської діяльності, який повинна здійснювати РАУ.

- За зверненням Голови ради адвокатів Закарпатської області прийнято рішення про можливість перерозподілу коштів з КДКА регіону до РАР.  

- За результатами роботи робочої групи, до складу якої входила представник РАУ від Рівненської області, приведено у відповідність Порядок допуску до складання кваліфікаційного іспиту, порядку складання кваліфікаційного іспиту та методики оцінювання результатів складення кваліфікаційного іспиту для набуття права на заняття адвокатською діяльністю. Оновлено програму складання кваліфікаційного іспиту.  

- За результатами робочої групи щодо питань підготовки методологічних основ стажування та пов’язаних із цим питань запропоновано провести робочі наради з головами Рад адвокатів регіонів. Прогнозовано зміну концепції порядку стажування з метою приведення до єдиного стандарту індивідуального плану стажування, введення систематизації та автоматизації порядку стажування. 

- Внесено зміни до Порядку підвищення кваліфікації адвокатів України.

  1. Молоді адвокати, які отримали свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю у ІІ півріччі мають право частково перенести отримання необхідної кількості балів на наступний рік.
  2. За зверненням представника Ради адвокатів Рівненської області роз’яснено, що отримані бали на наступний рік не переносяться
  3. Помічників адвокатів виключено серед осіб, які повинні підвищувати кваліфікацію шляхом відвідування заходів з підвищення кваліфікації. 

- Ряд питань стосувався призначення конференцій адвокатів в Хмельницькій, Сумській, Чернігівській областях.

Більш детально ознайомитись із рішеннями РАУ можливо після їх розміщення на офіційному сайті НААУ.