НАЦІОНАЛЬНА АСОЦІАЦІЯ АДВОКАТІВ УКРАЇНИ
 РАДА АДВОКАТІВ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Рівне

Звіт за результатами засідання Ради адвокатів України 15 жовтня за участю представника від Рівненської області Лазарчук Г.В.

Звіт за результатами засідання Ради адвокатів України 15 жовтня за участю представника від Рівненської області Ганни Лазарчук.

15 жовтня 2020 року відбулося чергове засідання Ради адвокатів України  (в режимі он-лайн) за участю представника адвокатів Рівненської області в Раді адвокатів України.

 Під час засідання були розглянуті питання та прийняті наступні рішення:

1. Розглянуто відкрите звернення ВАКС до ВРП щодо втручання в діяльність суддів учасниками справи та завдання збитків ДП НАЕК «Енергоатом» та ДП «Схід ГЗК». З даного звернення вбачається, що конкретні адвокати, які є захисниками у відповідному кримінальному провадженні, а також органи адвокатського самоврядування здійснюють тиск на суддів ВАКС у спосіб заявлення клопотань та відводів, порушення порядку судового засідання, публічних виступів у засобах масової інформації та звернень до офісу Генерального прокурора щодо неналежної поведінки суддів ВАКС. 

           Рада адвокатів нагадала, що адвокат зобов’язаний використовувати всі необхідні та доступні йому законні засоби для забезпечення клієнту ефективного захисту, а також повноцінної реалізації відносно нього принципу верховенства права. При цьому право заявляти відводи, звертатись до суду з клопотаннями, ініціювати роз’яснення прав та судових рішень, звертатись до правоохоронних та інших органів тощо є передбаченими законом засобами, використання яких на користь клієнта, навіть у випадку, якщо зазначене потребує значного часу для реалізації, за загальним правилом, не може розглядатись як спосіб тиску на суд чи перешкоджання професійній діяльності суддів. Натомість перешкоджання цьому є порушенням прав людини. Більш детально з позицією РАУ можна ознайомитись на сайті https://unba.org.ua/news/5949-vaks-namagaet-sya-diskredituvati-organi-advokats-kogo-samovryaduvannya-oksana-kadenko.html.

2. За результатами роботи робочої групи, щодо відшкодування витрат на відрядження представників регіонів у складі ККДКА, розроблений механізм відповідного відшкодування. У випадку, якщо на рахунку КДКА регіону відсутні грошові кошти з метою відшкодування витрат представника ВКДКА від Рівненської області, відповідне відшкодування покладається на Раду адвокатів регіону. Про факт відсутності грошових коштів на рахунку КДКА регіону негайно сповіщається ВРКА та призначається позачергова перевірка. 

3. За зверненням ГУ ДПС у м. Києві про надання роз’яснень, щодо прав адвокатів, які не стали на облік у контролюючих органах як само зайняті особи, надавати правову допомогу та бути захисником у кримінальному провадженні без укладення договору про надання правової допомоги, прийнято відповідне роз’яснення. Зазначено, що РАУ не має компетенції на надання роз’яснень норм Податкового законодавства. Поряд із цим, в черговий раз вказано на те, що договір про надання правової (правничої) допомоги є головним документом, який підтверджує повноваження захисника чи представника у справі. Оскільки ордер, що підтверджує повноваження захисника чи представника, видається на підставі договору про надання правової (правничої) допомоги. 

4. За зверненням щодо надання роз’яснень чи може адвокат за адвокатським запитом витребовувати оригінали документів для проведення експертиз, роз’яснено, що ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» регулює поняття адвокатського запиту, згідно з чим, адвокат має право витребовувати лише інформацію та копії відповідних документів. Для витребовування оригіналів документів з метою проведення експертиз існують інші законодавчо закріплені можливості. 

5. За зверненням НАЗК стосовно того, чи може бути адвокатське бюро передано в управління іншій особі  прийнято роз’яснення, відповідно до якого АБ є окремим видом юридичної особи та управління АБ може здійснювати не лише засновник. Однак в контексті міркувань НАЗК, управління та власність на корпоративні права АБ не може бути передана в управління іншій особі. Засновник АБ, при виникненні обставини несумісності, може зупинити адвокатську діяльність, що тягне за собою зупинення  (не припинення) діяльності АБ.

6. За зверненням, щодо внесення до Порядку підвищення кваліфікації доповнень, прийнято роз’яснення, згідно якого навчальні заклади, які проводять заходи з підвищення кваліфікації адвокатів можуть бути акредитованими на загальних засадах, за окремими темами, заходами та лекторами. Лише в такому випадку зазначені заходи будуть вважатися акредитованими.

7. За результатами розгляду листа Заступника Голови Державної судової адміністрації щодо судових рішень, обмежених для повного та загального доступу в реєстрі на підставі звернень прокурорів органів прокуратури у розрізі 2019-2020 років, прийнято рішення про звернення до Державної судової адміністрації України із проханням припинення порушення прав осіб щодо отримання повної та достовірної інформації з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Інші обговорювані питання взяті до відома, робочі групи продовжують працювати з метою формування спільних рішень. Призначені щорічні конференції у Чернівецькій, Харківській та Дніпропетровській областях.