НАЦІОНАЛЬНА АСОЦІАЦІЯ АДВОКАТІВ УКРАЇНИ
 РАДА АДВОКАТІВ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Рівне

Звіт за результатами засідання Ради адвокатів України 05-06 вересня 2022 року представника адвокатів Рівненської області Лазарчук Г.В.

Звіт за результатами засідання Ради адвокатів України 05-06 вересня 2022 року представника адвокатів Рівненської області Лазарчук Г.В.

05-06 вересня 2022 року було проведено чергове засідання Ради адвокатів України.

За результатами засідання були розглянуті наступні питання та прийняті відповідні рішення:

  1. На початку засідання Ради адвокатів України слово було надано поважним гостям Президенту Ради правничих та адвокатських товариств Європи ССВЕ Джеймсу МакГуіллу та виконавчому директору Міжнародної асоціації юристів ІВА Марку Еллісу, які подякували НААУ за прозоре та своєчасне розподілення коштів, що надійшли до організації від міжнародних колег для допомоги українським адвокатам, та запевнили у своїй подальшій підтримці адвокатури України.
  2. На підставі звернення Ради адвокатів Рівненської області щодо затвердження порядку висування та обрання делегатів звітно-виборної конференції адвокатів, регламенту звітно-виборної конференції адвокатів та встановлення квоти представництва у зв’язку із скликанням звітно-виборної конференції Рада адвокатів України прийняла рішення про:
  • Затвердження порядку висування та обрання делегатів Звітно-виборної конференції адвокатів Рівненської області
  • Затвердження Регламенту Звітно-виборної конференції адвокатів Рівненської області
  • Вирішила затвердити квоту представництва делегатів на Конференцію протягом 3 місяців після припинення чи скасування воєнного стану на території України
  • Зобов’язала Раду адвокатів Рівненської області призначити дату та час Зборів та Звітно-виборної конференції протягом 6 місяців після припинення чи скасування воєнного стану на території України
  • Члени органів адвокатського самоврядування в Рівненській області продовжують виконувати свої повноваження виходячи із принципу інституційного континуїтету до обрання та початку діяльності новосформованих органів адвокатського самоврядування.
  1. Аналогічні рішення були прийняті щодо всіх областей України.
  2. Рада адвокатів України прийняла рішення про скликання Звітно-виборчого Шостого з’їзду адвокатів України. Рада адвокатів України затвердила порядок денний З’їзду, до якого крім питань обрання керівників вищого органу адвокатського самоврядування включені питання призначення членів Вищої ради правосуддя та органу, що відповідає за притягнення прокурорів до дисциплінарної відповідальності. РАУ затвердила порядок проведення З’їзду та організаційні заходи. Керівники органів адвокатського самоврядування, повноваження яких спливають 17 листопада 2022 року, до обрання нових керівників та першого засідання Ради адвокатів України у новому складі виконують повноваження на підставі застосованого принципу континуїтету.
  3. Розглянуто звернення голови Комітету захисту прав адвокатів Володимира Клочкова на підставі якого прийнято рішення звернутись до Генерального прокурора із запитом про надання відомостей про формування регіональними прокуратурами списків «нелояльних адвокатів» начебто на виконання вказівки Офісу Генерального прокурора. Оскільки ідеться про грубе порушення гарантій адвокатської діяльності, яка є незалежною і захищеною гарантіями адвокатської діяльності, встановленими Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», РАУ прохає Генерального прокурора надати  відомості про наявність такої вказівки або про проведення відомчої перевірки такої інформації, якщо вона не є правдивою.
  4. Розглянуто звернення заступниці Міністра юстиції України Ірини Мудрої щодо допомоги в організації правового захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування з України, які в умовах війни були змушені виїхати за кордон. РАУ затвердила подальший механізм співпраці НААУ з Міністерством юстиції України та іншими державними органами, причетними до реалізації державної політики у сфері захисту дітей.
  5. Рішенням РАУ Головою Комітету з питань безоплатної правової допомоги, що діє в складі НААУ, призначено адвокатку Оксану Каденко, яка є представником від адвокатів Хмельницької області в РАУ. За її словами, в умовах сьогодення робота Комітету з питань безоплатної правової допомоги має бути направлена на:

- посилення роботи з адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу, з метою забезпечення їх методологічною, організаційною та іншою підтримкою, а також отримання від них інформації, яка може бути використана НААУ для виконання її статутних завдань;

- узагальнення та удосконалення актів НААУ у сфері надання безоплатної правової допомоги;

- створення нових форматів паритетної співпраці з Координаційним центром з надання правової допомоги та Міністерством юстиції України з питань надання безоплатної вторинної правової допомоги 

  1. Розглянувши пропозицію заступника РАУ Валентина Гвоздія щодо внесення змін до Положення про організацію та порядок проходження стажування для отримання особою свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю вирішили доповнити, що стаж діяльності в сфері права може підтверджуватись трудовою книжкою або іншими офіційними документами, які підтверджують відповідний стаж, наприклад витяг з електронної трудової книжки, послужний список тощо.